Разработчици от Масачузетския технологичен институт (MIT) създадоха двуног робот HERMES, който е в състояние да възприема движенията на човек-оператор, използвайки специална система за обучение, предава technews.bg.

Името HERMES идва от "Highly Efficient Robotic Mechanisms and Electromechanical Systems" (Високоефективни Роботизирани Механизми и Електромеханични Системи). Роботът прави движения, които по-рано бяха недостъпни в подобни разработки - например, налива чай в чаша, цепи дърва с брадва и дори гаси огън, симулирайки движенията на оператора.

Функциите му за поддържане на равновесие обаче не са разработени. Роботът просто е фиксиран на едно място. Проблемите с баланса трябва да реши по-малка версия на робота, наречена Little HERMES.

Мини моделът има ръст колкото една трета от средната височина на възрастен човек. Роботът всъщност се състои от торс и два крака. Неговата система е създадена специално за обучение и тестване на долната част на тялото, по-конкретно на движението и баланса.