Специалисти от Масачузетския технологичен институт в САЩ са създали миниатюрен свръхгъвкав робот, наподобяващ змия и способен да пълзи през човешкия мозък, пише в. "Дейли стар", позовавайки се на публикация в сп. "Сайънс роботикс", предава technews.bg.

Изследователите се надяват, че магнетизираният робот с големина под един милиметър ще улесни диагностиката и лечението на тромби и аневризми и ще извършва други дребни процедури в мозъка.

Създателите на миниатюрния робот са демонстрирали способността да се придвижва в модел на човешки мозък, сериозно засегнат от аневризми.

Роботите, вдъхновени от змии, не са новост. За разлика от предишни модели, които разчитат на хидравлика, при новата разработка са използвани гъвкави магнитни материали, известни като феромагнитни домени.

Тъй като не се налага да се разширява и свива, докато се движи, миниатюрният робот лесно може да си проправя път през тесните и крехки структури на вените в мозъка.

Роботът е покрит със слой слизест хидрогел, който му позволява да се придвижва с възможно най-малко триене, без да засяда, обясняват изследователите.

Именно заради триенето предишни модели роботи, изработени от други материали, сред които гума, често се сблъскват с подобни проблеми при придвижване през ограничени пространства.

След изпитанието с модел на човешки мозък предстои роботът да бъде тестват върху животни, след което и върху хора.