Стартъп компанията Astra е изстреляла успешно двустепенната си 12-метрова ракета Rocket 3.2. Тя е достигнала 390 километра надморска височина, но не е успяла да влезе в стабилна орбита.

И двете степени на ракетата изразходват смес от керосин и течен кислород. Ракетният двигател Delphin се захранва от електрически помпи, а тягата му е 28.9 килонютона. За сравнение новият двигател на SpaceX, наречен Rapor, има максимална тяга от 2200 килонютона и минимална от 880 kN.

Вижте как изглежда ракетата Rocket 3.2 на Astra >> >> >>

Въпреки това между SpaceX и Astra няма място за сравнение. Малката компания се е прицелила в сегмента на изстрелване на малки спътници с тегло между 50 и 150 килограма. Този сектор става все по-обещаващ, а цените могат да паднат под милион за изведен сателит в орбита.

Другият впечатлява факт се крие в това, че Astra е съставена от няколко човека души, като само 6 души са монтирали и изстреляли ракетата на площадката в Аляска. Компанията се старае да получи грант от Пентагона, който също е заинтересован от извеждането на малки сателити и обекти в орбита по най-евтиния начин.

Astra показва, че с малко финансиране от инвеститори и държавата, дори малък, но талантлив екип може да осъществява изстрелвания в космоса.