Производителят на автомобилите Tesla и основател на SpaceX, Илон Мъск заяви, че е готов да похарчи част от парите си, за да спаси човечеството от глад.

Във вторник стана ясно, че Мъск е увеличил личното си състояние с между 25 и 36 млрд. долара според различните оценки на сп. Forbes и на Bloomberg, като според най-оптимистичните оценки той вече притежава активи за 289 милиарда долара - повече от всеки друг човек в историята.

А след това изпълнителният директор на Световната хранителна програма на ООН Дейвид Бийзли призова Мъск да дари средства за борба с глада, за да се предотврати "катастрофа".

Според CNN само 2% от състоянието на Мъск, което в момента възлиза на почти 289 милиарда долара, са необходими, за да спаси хората от глад.

"Ако ООН може да обясни как 6 милиарда долара могат да решат проблема с глада в света, аз съм готов да продам акциите на Tesla сега и да го реша. Но финансовите отчети трябва да бъдат отворени, така че обществеността да може да види как точно сe изразходват парите", написа Мъск в си в акаунта Twitter.

По-рано Илон Мъск, критикувайки предложението за "данък върху милиардерите" в Съединените щати, заяви, че планира да похарчи парите си, за да достави човечеството на Марс.

Според директор на Световната хранителна програма на ООН Дейвид Бийзли в момента се заформя "перфектна буря" от кризи, включително глобалната пандемия от коронавируса и измененията в климата, които ще увеличат опасността от увеличаване на глада в световен мащаб, като много държави, по думите му, вече "чукат на вратата на глада".

Според доклад на Световната програма за храните само в Афганистан половината от населението на страната - 22,8 млн. души, е изправено пред остра криза с недостиг на храна. Общо 3,2 милиона деца на възраст под 5 години са изложени на риск, се казва още в доклада.

Междувременно поредица от нови доклади на Белия дом предупреждават за ефектите от изменението на климата върху глобалната политика, като според анализаторите тези ефекти ще засегнат целия свят и ще създават тепърва проблеми на правителствата. Докладите описват още как климатичните промени се явяват катализатор за нови миграционни процеси. Това е първият път, в който правителството на САЩ официално признава връзката между изменението на климата и миграцията.