Ръководителят на "Спейс Екс" Илон Мъск изрази мнение, че космическият кораб "Старшип" на американската компания може да извърши кацане на Луната с астронавти до 2024 г., съобщиха Ройтерс и ТАСС.

На въпрос на потребител в социалната мрежа Туитър дали очаква корабът му да е готов да отведе екипаж на повърхността на естествения спътник на Земята през 2024 г., Мъск отговори: "Вероятно по-скоро".

По-рано през седмицата главният инспектор на НАСА Пол Мартин заяви, че кацането на астронавти на Луната през 2024 г. е невъзможно отчасти поради забавяне на разработването на скафандри от следващо поколение. Мъск предложи на ведомството помощ в разработката.

През пролетта на 2019 г. НАСА обяви лунната си програма "Артемида" ("Артемис"), която ще протече на три етапа. Първият от тях ("Артемида 1") предвижда безпилотен полет на космическия кораб "Орион" с тежката ракета-носител "Спейс лонч систъм" (SLS) около Луната и връщането му на Земята. На втория етап ("Артемида 2") ще бъде осъществен пилотиран полет около естествения спътник на Земята. В третата фаза на мисията ("Артемида 3") НАСА планира астронавти да кацнат на Луната през 2024 г. и след това да ги изпрати на Марс към средата на 30-те години на века.