Докато един проект за колонизиране на Марс очаквано се провали, друга инициатива за заселване на Червената планета, движена от основателя на SpaceX Илон Мъск, се радва на по-голямо доверие, предава technews.bg.

В блог публикация Мъск даде надежди на авантюристите, че цената за участие в пилотируемата мисия до Марс ще бъдe по джоба им. Според него, билетът до Червената планета (с безплатно връщане) може да струва по-малко от 500 000 долара (в зависимост от броя на участниците).

Нещо повече, Мъск говори и за цена дори под 100 000 долара.

"Достатъчно ниска, така че повечето хора в развитите икономики да могат да продадат дома си на Земята и да се преместят на Марс, ако искат", казва Мъск в Twitter.

Големият въпрос обаче е кога ще стане възможна колонизацията на Марс. Въпреки оптимизма на мечтатели като Илон Мъск, много учени са скептични относно перспективата човек да кацне на Червената планета в обозримо бъдеще.

На този етап марсианска мисия изглежда изключително рисковано занимание, предвид убийствената радиация, която застрашава живота на астронавтите, суровите условия на Марс и, разбира се, технологични пречки, които космическата индустрия трябва да преодолее.