Mastercard и D-Wave обявиха сътрудничество в областта на квантовите изчисления. Партньорите сключиха многогодишен стратегически съюз, чиято цел е да ускори разработването и внедряването на решения, използващи квантови компютри. Способността на платформите за квантови изчисления да обработват много повече данни от традиционните компютри обещава безкрайни възможности за клиентите и финансовите институции.

От около две десетилетия канадската компания D-Wave разработва квантови компютри, базирани на т.нар. технология за "квантово отгряване". Такива системи не са универсални и не могат да изпълняват произволни алгоритми. Процесът решава оптимизационни задачи, като например намиране на оптимални маршрути за доставка на стоки. Заедно с Mastercard, D-Wave ще създаде решения за финансови области като потребителска лоялност и награди, трансграничен сетълмент и откриване на измами.

Тъй като платформите D-Wave са тясно специализирани, на помощ ще дойдат хибридни решения, които могат да работят както с класически, така и с квантови алгоритми. Приложенията за финансови услуги на Mastercard ще работят чрез квантовата облачна услуга Leap на D-Wave. Това ще осигури достъп в реално време до квантови приложения.

"Хората очакват свръхперсонализирано преживяване. Уникалната способност на квантовите изчисления да анализират огромен брой потенциални комбинации може да осигури оптимални решения, които повишават ефективността и предоставят възможност за избор", посочва Кен Мур, директор по иновациите на Mastercard. Той допълва, че работата им с D-Wave ще им даде възможност да изследват безкрайните възможности за прилагане на квантови изчисления в практични, реални приложения в областта на финансовите услуги.

Към момента D-Wave използва и доставя на клиентите си най-високопроизводителните квантови компютърни системи Advantage с 5000 кюбита в света. Тя ще бъде заменена от системи Advantage 2 със 7000 кюбита и нова архитектура.