"Майкрософт" (Microsoft) е в преговори да инвестира 10 милиарда долара в компанията OpenAI, разработила чат робота ChatGPT, предаде Ройтерс, като цитира информационния сайт "Семафор".

Инвестицията, ако се реализира, ще вдигне цената на OpenAI до 29 милиарда долара, допълва БТА.

Засега "Майкрософт" отказва коментар по темата, а от OpenAI не отговарят на изпратените от Ройтерс въпроси.

Новината показва растящия интерес от страна на технологичните гиганти към компаниите, разработващи изкуствен интелект, който вече може да грешки в компютърните кодове, да отговаря на въпроси, като имитира човешка реч, и дори да реди хайку.

"Майкрософт" инвестира през 2019 г. 1 милиард евро в OpenAI, която е основана от Илон Мъск и Сам Олтман. Подразделението на софтуерния гигант за облачни услуги осигурява компютърната мощ, от което се нуждае компанията за изкуствен интелект.

Според "Семафор" "Майкрософт" ще получава 75 на сто от печалбата на OpenAI, докато си върне първоначалната инвестиции. След това гигантът ще владее 49 на сто от компанията, други 49 на сто ще са в ръцете на други инвеститори, а 2 на сто остават в организацията с нестопанска цел, майка на OpenAI.

Компанията очаква печалба от 200 милиона долара за 2023 г. и около 1 милиард за 2024 г.

"Оупън Ей Ай" таксува разработчиците, които ползват нейната технология, по около 1 пени или малко повече за генериране на текст от 20 000 думи, и по около 2 цента за създаване на образ по писан текст.

ИЗБРАНО
ИЗБРАНО