Работната сила на бъдещето ще изглежда много по-различна от тази към днешна дата. Според изследване на McKinsey, почти една трета от американците ще трябва да си намерят нови работни места до 2030 г. в отговор на автоматизацията и бързите подобрения в технологиите, предава technews.bg.

Въпреки това милиардерът и филантроп Мелинда Гейтс (съпруга на Бил Гейтс) твърди, че тези статистики не трябва да бъдат причина за безпокойство. "За да бъдем успешни, всеки един от нас трябва да научи нови умения - не само веднъж, но и през цялата ни кариера", казва тя в скорошна публикация в LinkedIn, цитирана от CNBC.

Мелинда Гейтс признава, че нововъзникващите сектори като роботика, машинно обучение и изкуствен интелект вече засягат сегашните работни места. В светлината на това, според нея, придобиването на опит в новите индустрии ще бъде решаващ фактор за способността ни да поддържаме успешна кариера.

За хората, които искат да сменят работата си, Мелинда препоръчва обучение. По нейните думи, това ще им помогне не само с увереност, но и с придобиване на умения.

През последните години се наблюдава засилено съсредоточаване върху програмите за обучение, основани на умения, тъй като компаниите искат да укрепят техническите си екипи, вкл. IBM. Главният изпълнителен директор Джини Ромети обяви през 2016 г., че компанията се стреми да наема работници въз основа на техните умения, вместо на това дали са завършили традиционен четиригодишен колеж.

"Тъй като индустриите се трансформират, възникват работни места, които изискват нови умения - това на свой ред изисква нови подходи към образованието, обучението и наемането", отбелязва Ромети в коментар за "USA Today".

Въпреки това, Мелинда Гейтс смята, че едно типично четиригодишно либерално образование винаги ще има място в икономиката на работните места, защото учи студентите на любопитство, учене и как да се решават проблеми.

Тя добавя, че докато определени работни места, особено тези в областта на технологиите, ще изискват специфични умения, други роли ще се нуждаят от чисто човешки умения, така че образованието по отношение на това как мислим и анализираме винаги ще бъде важно.

Мелинда Гейтс се обръща към работниците на бъдещето с препоръка за придобиване на нови умения: "Абсолютно можете да го направите, просто трябва да вярвате в това".