Meta ще създаде нов екип за разработка, който ще се специализира в генеративни продукти с изкуствен интелект, позволяващи създаване на текст, рисуване на снимки и генериране на друго цифрово съдържание. Ще се наложи да се правят нови разработки, за да се запази конкурентоспособността, тъй като все повече компании се включват в надпреварата за разработване и интегриране на модели на ИИ в своите продукти.

Според CNBC новото звено ще обедини няколко екипа, които вече работят в Meta. Известно е, че групата ще бъде ръководена от главния продуктов директор на компанията Крис Кокс. Шефът на Meta Марк Зукърбърг е заявил, че екипът ще създава "творчески и изразителни" инструменти за използване в продуктите на компанията.

Той заяви, че Meta в момента проучва потенциала за генериране на съдържание в различни формати - от текстове (използвани широко в WhatsApp и Messenger) до изображения (проучва се създаването на филтри и реклами), видео и мултимодално съдържание. Според Зукърбърг има да се свърши много основна работа, преди компанията да може да предостави "наистина футуристично изживяване". Известно е, че големите езикови модели, създадени от OpenAI, интегрират интелигентен чатбот в търсачката Bing на Microsoft, а има и отделен продукт, базиран на същия - ChatGPT. Google работи по бота Bard, а много компании, включително китайски, създават свои собствени варианти.

Миналата седмица Meta обяви свой собствен голям езиков модел - LLaMA. Тогава компанията заяви, че нейните модели се различават от тези, използвани в ботове като ChatGPT - те са по-малки и по-евтини за работа от по-големите модели на други компании.

Независимо от това новината беше важен сигнал, че Meta, която активно развива изкуствен интелект, не възнамерява да отстъпва на конкурентите в надпреварата за надмощие в тази област.