Преди няколко месеца Microsoft обеща да пусне своя антивирус Defender и за мобилни устройства, работещи под Android. Сега компанията е готова с предварителна версия на защитния софтуер, която е достъпна за потребителите на Microsoft 365, предава technews.bg.

Екосистемата на Android често се сблъсква със злонамерен софтуер, фишинг приложения, троянски коне и др. Google премахва стотици или дори хиляди приложения всеки месец от официалния магазин Google Play, но много от опасните програми стигат до потребителите.

Microsoft Defender ATP for Android е призван да реши този проблем. Антивирусът, който вече доказа своята ефективност в Windows 10, сканира Android смартфоните за злонамерен софтуер и засича опитите за фишинг.

Когато антивирусът открие злонамерен софтуер, той ограничава достъпа му до критично важни приложения като имейл клиенти и онлайн банкиране, за да предотврати по-нататъшни щети. Защитният софтуер предупрежадава потребителите и за съмнителни ресурси, които не си струва да посещават.

В момента Microsoft Defender ATP за Android все още е във фаза на предварителен преглед за клиенти на Microsoft 365. За всички останали потребители антивирусът ще стане достъпен от Google Play през следващите месеци. До края на годината се очаква и версия за iOS.