Съоснованата от милиардера Бил Гейтс технологична компания Microsoft води преговори, за да инвестира 10 милиарда долара в компанията OpenAI, стояща зад набиращия популярност чатбот ChatGPT, базиран на изкуствен интелект, съобщи сайтът Semafor, като се позовава на представители, запознати със ситуацията, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Инвестицията би повишила стойността на базираната в Сан Франциско технологична фирма до 29 милиарда долара. Не е ясно дали сделката е финализирана, но документи получени от потенциални инвеститори през последните седмици показват, че целта е била тя да бъде окончателно сключена до края на 2022 г., отбелязва Semafor.

Microsoft са отказали на Ройтерс коментар за евентуалната сделка, а OpenAI не са отговорили на молбата на агенцията да коментират темата.

OpenAI е основана от мултимилиардера Илон Мъск и от инвеститора Сам Олтман. На 30 ноември миналата година те позволиха на тези, които желаят, да тестват безплатно онлайн чатбота ChatGPT.

Той представлява софтуерно приложение, което е създадено да имитира комуникация между потребители, когато му бъде зададен определен въпрос.

Сделката за евентуалната инвестиция на Microsoft предвижда тя да получава 75 на сто от приходите на OpenAI, докато технологичната корпорация възстанови първоначалната си инвестиция. Когато бъде достигнато това ниво, Microsoft ще придобие 49-процентов дял от OpenAI.

Същият дял ще придобият други инвеститори, а 2 процента ще получи организацията с идеална цел, която стои зад технологичната компания.

През 2019 г. Microsoft подкрепи OpenAI с 1 милиард долара. В резултат двете компании формираха дългосрочно партньорство за разработване на изкуствен интелект за облачните услуги на Microsoft.