Облачният договор на Microsoft с Пентагона, който все още се оспорва от конкурентите, може да отвори вратите на компанията към военните структури на редица други държави, става ясно от репортаж на CNBC, предаде TechNews.bg.

Преди около 10 месеца Пентагонът избра Microsoft за победител в търга за изграждане на комплексна облачна инфраструктура за американските военни. Но сделката все още не е финализирана, тъй като загубилият надпреварата AWS (Amazon Web Services) започна съдебно дело с Пентагона, което забави началото на работата по договора.

Microsoft обаче не дочака развръзката по проекта JEDI (Joint Enterprise Defense Infrastructure) и се насочи към чуждестранните военни ведомства, твърди CNBC. Това, което подхожда на Пентагона, ще подхожда и на съюзниците.

Според анонимни източници, запознати с бизнеса на Microsoft, компанията изготвя аналогични на JEDI предложения за военните и разузнавателни агенции в други страни. Не се съобщава с правителствата на кои държави преговаря Microsoft за изграждане на сигурна облачна инфраструктура.

Компанията е отказала да потвърди директно, че води преговори с военните в други държави, но същевременно подчертава, че си сътрудничи с правителствата на много страни по света от четири десетилетия.

Смята се, че Microsoft е започнала да подготвя облачни предложения за "отбраната" малко след като стана ясно, че правните усилия на AWS ще доведат до стопиране на договора с Пентагона. Но вероятно компанията смята, че дори и в този си вид договорът за JEDI е отличен трамплин за навлизане на международния пазар. Извършена е огромна организационна работа и тя трябва да даде плод.

Що се отнася до договора с Пентагона, още през зимата организаторите на търга предприеха проучвания на някои моменти от предложението на Microsoft. Срокът за отлагане на договора изтича на 16 септември. Ако съдът отхвърли исканията на AWS, тогава Microsoft ще получи разрешение за работа по проект на стойност 10 милиарда долара за период от десет години.

И ако съюзниците на САЩ получат разрешение да се свържат към мрежата на Пентагона или да осъществят някаква друга форма на съвместна конфигурация, тогава пред Microsoft ще се открие изключително широка перспектива да стане облачен доставчик на военните в много страни по света.