Microsoft реши да добави много интересна нова функция към един от най-популярните си софтуери - текстовия редактор Word. Новата възможност ще направи воденето на бележки по-бързо и лесно от всякога, както за професионално използване, така и за лични нужди.

Компанията публикува в блога си съобщение, че популярният текстов редактор вече ще позволява на потребителите да извличат текст от аудио запис, както и да генерират аудио запис от вече въведен текст във форматите .mp3 , .wav, .m4a и .mp4.

Функцията се нарича Transcribe in Word и генерира интерактивни бележки и пояснения, които седят в страничната лента до документа - готови за търсене, редактиране и директно изтегляне. Транскрибирането е достъпно още сега за всички абонати на Microsoft 365 чрез уеб версията на Microsoft Word, но е съвместимо само с уеб браузърите Edge и Google Chrome.

Интересна подробност е, че софтуерът ще може да различава гласовете на множество говорители, което означава, че стенограмите ще бъдат по-лесни за четене и асимилиране. Новата функция със сигурност ще улесни много потребители, които се опитват да записват свои лекции, журналисти при провеждане на интервюта или компании, при провеждане на различни дискусии.

Потребителите на Office 365 ще могат да се насладят и на неограничени аудио записи и извличането им в текстови бележки, при условие, че всеки един отделен запис е не по-дълъг от пет часа и не по-голям от 200 MB. Лошата новина е, че за сега функцията се поддържа само на английски език.