Microsoft и Warner Bros обявиха, че са успели да запишат целия филм "Супермен" от 1978 г. върху парче стъкло с размери 75 х 75 х 2 мм. Това е първият практически тест на Project Silica, който Microsoft разработва.

Целта на проекта е да се открие метод за съхранение на данни върху стъкло. Това е направено чрез лазер, който създава няколко слоя от триизмерни деформации в стъклото на нано ниво. Алгоритми за машинно обучение след това се научават да прочитат тези деформации и да ги декодират обратно в дигитални данни.

Стъклото е кварцово и подсилено срещу високи температури, микровълни, наводнения, опърляне, демагнетизиране и други природни заплахи, които биха увредили традиционни методи за съхранение на дигитални данни.

Целта на Warner Bros е да използва подобна технология, за да модернизира архива си от филми. Компанията иска да има сигурни и компактни алтернативи на огромната си видеотека, която да може да е защитена за стотици години напред и да може да се съхранява в по-компактни и лесни условия. Технологията ще е полезна и за Microsoft, защото може да намали значително обема на решенията за съхранение в дейта центровете.