Американски учени създадоха нова радарна система, способна да създава в реално време изображения на обекти, които се намират зад стени или да се движат с хиперзвукова скорост. Твърди се, че технологията може да проследява космически отломки, пътуващи с над 30 000 километра в час, и дори хиперзвукови оръжия, които се движат с пет пъти по-голяма скорост от звуковата, предава technews.bg.

Уникалната радарна система с използване на микровълни е разработена от изследователи на Националния институт за стандарти и технологии, съобщи Futurism.

Микровълните могат да преминават дори през относително плътни материали като гипсокартон и бетон, а също така не се влияят от неблагоприятни метеорологични условия като дебели облаци, мъгла и дъжд.

Само за няколко микросекунди системата създава 3D изображения на обектите. Това може да е полезно при проследяване на обекти, които се движат със скорости, неуловими от конвенционалните радарни техники.

Технологията ще позволи също на наблюдаващите екипи по-лесно да локализират хора в опушени сгради или да проследяват ускоряващи се отломки в космоса.

Изследователите твърдят, че микровълновата система е способна да проследява космически отломки, пътуващи със скорост над 30 000 километра в час, и дори хиперзвукови оръжия, които се движат с пет пъти по-голяма скорост от тази на звука. Подробности за разработката са публикувани в научното издание Nature Communications.