Дали японският милиардер Юсаку Маедзава ще е подготвен за пътуването си около Луната, планирано за 2023 г.? "Няма проблеми", каза той, предвиждайки не много трудни тренировки, които ще трябва да извършва след 6-часовата си ежедневна работа.

Основателят на частната американска космическа компания SpaceX Илон Мъск оповести през септември името на бъдещия "лунен турист", първия човек, който ще направи обиколка на Луната от края на програмата "Аполо" през 1972 г. Само 24-има американци са го направили, като 12 от тях стъпиха на лунната повърхност.

"Все още не сме решили какво обучение трябва да премина, но Илон Мъск ми каза, че то не би трябвало да е много трудно", заяви Миадзава на пресконференция в Токио.

Четиридесет и две годишният бизнесмен, основател на сайт за мода и колекционер на произведения на съвременното изкуство увери, че ще намери нужното за тренировките време.

"Не работя от сутрин до вечер. Отивам в офиса три-четири пъти седмично и се връщам у дома, след като съм прекарал там 6 часа дневно", поясни той.

Миадзава ще се качи на борда на бъдещата BFR ракета, която SpaceX в момента разработва в Лос Анджелис. Той ще е придружен от няколко творци, които сам ще е избрал.

"Получих гаранции за сигурност, за да ги поканя", уточни той, макар да не е започнал обсъждания в тази насока.

"С нетърпение очаквам да доближа Луната. Бих искал да видя цялата Земя. Просълзявам се при мисълта, че ще я видя с очите си", довери Маедзава.