Ново зарядно устройство на Xiaomi, базирано на галиев нитрид (GaN), обещава мини-революция на пазара за мобилни джаджи. Очаква се подобни устройства да пуснат и други водещи производители на смартфони, предава technews.bg.

Зарядното на Xiaomi има мощност от 65 W и е едно от първите, ако не и първото на пазара, което използва галиев нитрид. Именно този материал позволява на Xiaomi да направи новия продукт значително по-компактен от другите зарядни устройства със същата мощност.

Очаква се и останалите големи производители на смартфони да започнат да използват галиев нитрид в зарядните си, съобщава IT Home. По-специално, GaN устройства със същата мощност (65W) подготвяли Huawei, Samsung, Oppo и дори Apple.

Зарядни с такава мощност могат да се използват не само за смартфони, но и за таблети и дори за лаптопи. Така например, зарядно 30W се доставя с MacBook Air, а 13-инчовият MacBook Pro е комплектуван със зарядно 61 W.

Ако обаче Apple наистина пусне GaN зарядно, не е сигурно, че то ще се продава в комплект с всяко устройство - обикновено компанията печели допълнително, като продава ценни аксесоари отделно от основния продукт.