Участниците в започналата днес в японския град Цукуба министерска среща на страните от Г-20 по въпросите на търговията и цифровата икономика се договориха за някои международни правила при използването на технологии, основаващи се на изкуствения интелект. Документът за това беше разпространен след края на първия ден от заседанието, предаде ТАСС.

"Лицата, използващи или разработващи технологии с изкуствен интелект, трябва да спазват буквата на закона, правата на хората и демократичните ценности. Системите, базирани на изкуствения интелект, трябва да бъдат ясни и безопасни през целия си цикъл на съществуване", се подчертава в документа.

Домакин на срещата на министрите на търговията и цифровата икономика е японският град Цукуба, известен като академично средище.

Тази година Япония за пръв път председателства Г-20 и през цялата година в различни японски градове се организират срещи на равнище министри. Срещата на върха ще бъде на 28 и 29 юни в Осака. С интерес се очаква участието в нея на руския президент Владимир Путин, китайския Си Цзинпин и американския Доналд Тръмп.