Европейската космическа агенция (ЕКА) прекратява руско-европейската мисия "ЕкзоМарс" и търси алтернативи за изстрелването на четири други мисии след края на сътрудничеството с Роскосмос заради нашествието на Русия в Украйна.

Съобщението беше направено след заседание на Управителния съвет на ЕКА.

Мисията "ЕкзоМарс" предвиждаше през септември да бъде изстрелян роувър на ЕКА към Марс с руска ракета и спускаем апарат. Управителният съвет на ЕКА възложи на нейния директор бързо да осигури проучване за възможностите за подновяване на мисията "ЕкзоМарс" и алтернативи за другите мисии.

Космическият апарат трябваше да проучи дали на Марс някога е имало живот.

Решението за прекратяване на сътрудничеството с Роскосмос е взето на заседание на Управителния съвет на ЕКА тази седмица в Париж.

"Не одобряваме човешките жертви и трагичните последици от нашествието в Украйна. Макар и да признаваме значението за научното изследване на космоса, ЕКА следва санкциите, наложени на Русия от членуващите в нея държави".

Заради орбитите около Слънцето, от Земята до Марс може да бъде изстрелян апарат на две години. Следващият прозорец е през 2024 г.

Мисията "ЕкзоМарс" вече веднъж е отлагана от 2020 г. заради пандемията от новия коронавирус и необходимостта от допълнителни изпитания на апарата. Той трябваше да бъде изстрелян от Байконур в Казахстан с руска ракета "Протон-М" и да кацне на Марс след девет месеца.