В края на миналата година датските архитекти Себастиан Аристотелис и Карл-Йохан Сьоренсен прекараха три месеца в ледените полета на Гренландия в капсула с обем 17.2 m³. Целта на мисията беше тестването на създадения от тях прототип на лунен хабитат в един от най-суровите терени на Земята, предава Mobile Bulgaria.

Капсулата е с алгоритмично оптимизиран сгъваем дизайн, който включва подобна на оригами черупка от здрави панели от въглеродни влакна и е проектирана да издържи температури до -30 градуса и ветрове със скорост до 90 km/h, а освен това трябва да е достатъчно здрава, за да устои на любопитните полярни мечки.

Проектът беше подкрепен от над 50 партньора, които се включиха по различен начин - консултации, материали за изработка на капсулите, критични продукти и услуги, електронно оборудване и още. Мозъкът на мисията е Odin - това е името, което двамата дадоха на Lenovo ThinkCentre M90n Nano, който се грижи за обработката с предиктивен алгоритъм на данните от 76 различни сензора в капсулата.

Една от важните му задачи е след това да поднесе информация за елементите, които може да имат нужда от поддръжка, за да могат двамата да се намесят с предварителни ремонти преди нещо реално да се повреди. Участниците в мисията са ползвали и лаптопи ThinkPad P53 - не само за работа, но и за забавления през целия период на мисията. Устройствата са подбрани заради тяхната надеждност, издръжливост и мощност, включително при работа с големи CAD файлове.