През ноември 2022 година ФБР са провели мащабна акция срещу 60-годишният пенсиониран разработчик на софтуер Йорг Арну. Той е окован в белезници, а тежковъоръжени агенти провеждат разпит директно в буса, в който е задържан, пише сайтът Gizmodo.

"Имате ли капани в дома си", е първият въпрос, зададен от униформените. Освен агенти на ФБР в акцията имало и военни от контраразузнавателно крило на ВВС. След отрицателният отговор на имота му е проведено подробно претърсване.

Йорг Арну има малък блог, наречен Dreamland Resort. В него пенсионираният ИТ разработчик редовно публикува новини за "Зона 51". Сред написаните от него статии има такива за "черни проекти" и други нелегални правителствени операции. 

На каква следа са попаднали от ФБР?

В сутринта на акцията, ФБР са провели претърсване и на друг имот, собственост на Арну. Агентите нахлули в къща в Лас Вегас, където по това време е отседнала приятелката му Линда Хелоу.

В крайна сметка Йорг Арну е освободен, но по дома са му нанесени щети за 5000 долара. Освен това агентите конфискували електрониката му, което му донесло щети от още 20 000 долара.

Вече са минали повече от два месеца от акцията срещу пенсионера. На него не са му повдигнати никакви обвинения. Единственият документ, който му е връчен е заповед за обиск с няколко липсващи страници.

ФБР отказало молбата му, в която Арну иска вещите му да бъдат върнати, а щетите - обезвъзмездени.

За разлика от мнозинството от любителите на конспирации за Зона 51, Арну не вярва в извънземни.

Според него американската НЛО митология е димна завеса, която прикрива тестването на секретни военни проекти и оръжия.

"Манията по НЛО започна, когато Зона 51 беше основана за първи път през 50-те години на миналия век за проекта за шпионски самолет U2", каза Арну. "Внезапно пилотите на авиокомпаниите започнаха да разказват за обекти, летящи много над техните самолети - на 24 000 метра. Както е известно U2 лети на тази височина. Така че тогава се роди цялата тази история с "НЛО" като отклонение от това, което наистина се случва."

Станах истински скептик, когато лично видях как хората лесно бъркат някое явление или самолет с НЛО.

Възможно е, някоя от снимките на Арну да е била направена в ден, в който е било тествано ново оръжие - секретен дрон или самолет.

Към този момент САЩ тестват нов стелт бомбардировач и развиват паралелно програми за напреднали дронове. Възможно е малкият сайт на Арну неволно да помогне на разузнаването на Китай или Русия.

Според Майкъл Герман, бивш агент на ФБР, целта на акцията е била друга.

"Не е необичайно ФБР да проведе операция като тази, за да "изпрати съобщение" и да уплаши конкретен индивид или общност", заявява бившият агент. Според него това е доста притеснително, защото поставя под въпрос свободата на словото.