Пентагонът е дал контрол над огромен дял от интернет - 175 милиона адреса - на мистериозна компания, създадена преди шест месеца, според публикации в американски медии, предава technews.bg.

Точно в деня, в който Джо Байдън положи клетва, мистериозната компания Global Resource Systems, регистрирана в американския щат Делауеър през септември 2020 г. от адвокат от Бевърли Хилс, получава огромен дял от интернет от Министерството на отбраната на САЩ: 175 милиона адреса, или 1/25 от целия интернет, съобщи TechXplore. За сравнение, това са повече адреси, отколкото имат гиганти като China Telecom, AT&T и Comcast.

В същото време Global Resource Systems, чийто офис, според извлечението от регистъра, всъщност се намира в Плантейшън, Флорида, в същата сграда, в която е Банката на Флорида, не е получавала никакви държавни договори и дори няма собствен уебсайт или телефонен номер за връзка. Фактът, че Пентагонът избира неизвестна компания, е огромна изненада за всички.

Министерството на отбраната на САЩ дълго време не отговаряше на журналистически запитвания, но сега военните служители все пак решиха да обяснят своето мистериозно решение. В публикувано изявление ръководителят на дигиталните услуги на Пентагона заяви, че това ще помогне за "оценка, анализ и предотвратяване на неразрешено използване на адресното пространство на Министерството на отбраната на САЩ".

Решението ще помогне също така "да се идентифицират потенциални уязвимости в рамките от мерки за защита срещу атаки от киберпрестъпници", за които се твърди, че редовно атакуват неизползвани интернет адреси. Може би военните ще използват своето интернет пространство, за да създадат някакви капани за хакери. Как ще бъде изпълнено това остава загадка.

Единственото име, което се споменава в регистъра на юридическите лица във Флорида като свързано с Global Resource Systems, съвпада с името на лицето, споменато през 2018 г. като управляващ партньор на компанията Packet Forensics, която произвежда оборудване за интернет наблюдение - това е Реймънд Саулино.

Само през последното десетилетие Packet Forensics е получила правителствени договори за близо 40 милиона долара от ФБР и Пентагона. Реймънд Саулино също се счита за главен изпълнителен директор на Tidewater Laskin Associates, която е учредена през 2018 г. на същия адрес във Вирджиния Бийч като Packet Forensics. Двете компании се различават само по номерата на пощенските си кутии.