SpinLaunch разработва кинетично оръдие-центрофуга, което може да извежда в орбита товари без необходимост от ракети. Това би бил революционно евтин начин за пращане на сателити в орбита. Първите тестове показват, че идеята работи.

За съжаление се оказва, че изстрелването на хора в космоса със споменатото гигантско оръдие би било фатално за тях, съобщава New Scientist.

Вижте как изглежда SpinLaunch >> >> >>

По време на обиколка на съоръжението, репортерът на списанието Лиа Крейн попитала на "полушега" дали е възможно да се зареди цял човек в капсулата за изстрелване.

"Тази система е само за сателити, защото натоварването от ускорението в центрофугата би било пагубно за почти всеки жив организъм", разкриват от компанията.

Всъщност направата на електроника, която да издържи натоварването също е предизвикателство, което не е напълно решено.

SpinLaunch е доказал, че работи, а Пентагонът е сключил договор с компанията. Въпреки това първият полет на сателит е насрочен за 2025 година, като до тогава трябва да се решат проблеми с издръжливостта на компонентите в него.

Най-силното ускорение в центрофугата достига до 10 000 G. За сравнение астронавтите тренират да се справят с екстремно натоварване от 20 G.

SpinLaunch използва вакуумно запечатана центрофуга, за да завърти ракетата-проектил и след това да я изхвърли към космоса със скорост до 8 000 км/ч. След това ракетата запалва двигателите си на височина от около 61 км, за да достигне орбитална скорост от 28 200 км/ч. Това позволява монтирането на компактен резервоар и двигател, като товарният отсек се запазва достатъчно голям.