Руският журналист Дмитрий Попов публикува язвително и изненадващо прозрачно разследване на руската космическа агенция Роскосмос в гравитиращия до властта вестник "Московский Комсомолец", пише Ars Technica. Статията е озаглавена "Космическата програма се разлага отвътре".

Журналистът изкарва наяве някои нелицеприятни подробности за Роскосмос, свързани с пропуснати срокове, опасно оборудване и серия от неизправности, както и корупция и присвояване.

"През март 2020 г. Дмитрий Олегович Рогозин одобри съответните процедурни разпоредби за упражняване на контрол върху изпълнението на договорите на Министерството на отбраната от подчинените организации на Държавната корпорация. Одитът обаче показа, че подчинените му не бързат да спазват процедурите. Когато контролът е недостатъчен измамите са гарантирани", пише Дмитрий Попов.

За пример е посочен фактът, че центърът на "Хруничев" се е съгласил да произведе 10 ракетни ускорителя за ракетата "Ангара А5" преди пет години. Първите пет доставки са направени едва тази година, а останалите пет още не са готови.

Проблемно е създаването не само на нови технологии, но и поддържането на най-масово използваните такива.

Роскосмос се бори да произведе ракетите "Союз" и космическия кораб "Прогрес", основни превозни средства на космическата програма. Освен това някои химикали, необходими за космически пътувания, не могат да бъдат създадени в Русия. Те трябва да бъдат доставени от Германия, но тези международни доставки са засегнати от санкции срещу Руската федерация и, както пише Попов, биха могли да спрат "с едно натискане на клавиш".

Изводът на статията е, че руската космическа програма се разпада, защото е изпълнена с корупция и липса на обучени и надеждни служители. Голяма част от парите, изразходвани за заплати, отиват за високопоставени бюрократи, на които се плаща еквивалента на стотици хиляди долари годишно. 

Междувременно работниците, които всъщност създават ракети и произвеждат продуктите, са притиснати от кратки срокове и ниски заплати. Над тях лежи и заплахата в един момент да останат без необходимите ресурси.

Друг известен случай на корупция е свързан със строителството на новия космодрум "Восточний". Чрез кухи фирми са били източени много сериозни средства, а закупените материали не са отговаряли на тези по проекта. Според някой крайният резултат е, че в нечии джобове са потънали стотици милиони долари. Официално най-високопоставеният осъден е ръководителят на строежа, като той е уличен в злоупотреба с над 1,5 милиона долара.

Междувременно Дмитрий Рогозин стана известен не с постиженията си като директор на Роскосмос, а с хапливия си език и заяжданията си с Илон Мъск в Twitter.

Досега руското правителство не е отговорило на статията на Попов.