Руското посолство във Вашингтон предупреди САЩ да не разполагат хиперзвукови ракети в Европа. Подобен ход може да дестабилизира сегашното състояние на нещата и да увеличи вероятността от случаен конфликт, съобщи пресслужбата на посолството в "Туитър" в понеделник.

"Бихме искали да напомним на говорителя на Пентагона, че потенциалното разполагане на хиперзвукови ракети в Европа ще бъде изключително дестабилизиращо. Краткият им полетен период ще остави малко или никакво време за вземане на решения и ще увеличи вероятността от непреднамерен конфликт", се казва в изявлението.

По-рано на брифинг говорителят на Пентагона Джон Кърби, коментирайки тестовете в Руската федерация на хиперзвуковата ракета "Циркон", заяви, че новите руски хиперзвукови ракети "могат потенциално да дестабилизират ситуацията и да създадат значителен риск", тъй като те могат да носят ядрен заряд.

В понеделник руското министерство на отбраната съобщи, че фрегатата "Адмирал от флота на Съветския съюз Горшков" успешно е изстреляла хиперзвукова ракета "Циркон" по наземна цел на брега на Баренцово море, скоростта на полета е била 7 Маха, а обхватът е над 350 км . Предвижда се оборудване на подводници и надводни кораби на руския флот с комплекса "Циркон".