Експеримент с приложение за смартфони, коeто заменя паспорта на гражданите, ще започне скоро в Москва. Тестовете на "мобилния идентификатор" ще продължат от 1 юли до 31 декември тази година, съобщи Комерсант, цитиран от technews.bg.

Проектът се реализира с постановление на правителството, което в понеделник, 25 май, се появява на портала regulation.gov.ru, но след час е било премахнато. Съгласно проекта, мобилното приложение ще се използва вместо основния документ за удостоверяване на личността на гражданите на Руската федерация - паспорта, при предоставяне на държавни, общински и други услуги.

В тестовете ще участват ключови министерства, ФСБ, правителството на Москва, Ростелеком и АНО "Цифрова икономика". На доброволна основа могат да се включат отделни предприемачи и граждани.

Мобилният идентификатор свързва регистрационни и биометрични данни. Това е първа стъпка към елиминиране на необходимостта от удостоверяване на самоличността с материални идентификатори.

Не става въпрос за цифрови пропуски с QR кодове, които бяха въведени за спазване на социална изолация. Налагането на конспиративни теологични слухове могат да навредят на един напълно логичен проект за "дигитализация", се посочва в репортажа по темата.

За реализация на проекта са необходими нормативни промени, които признават "информация, формирана в електронен вид с използване на мобилно приложение, за заместител на паспорта".

Мобилният телефон като носител на "виртуалния паспорт" в случая съдържа известна условност: очевидно, той ще е необходим само за дистанционни услуги, докато системата за биометрична идентификация, свързана с акаунта, едва ли ще се нуждае от мобилно приложение в точките на проверка на гражданите.

Все още не е известно в каква степен този нов експеримент ще отмени отдавна обсъждания проект за замяна на паспортите на руските граждани с цифрови носители от рода на пластмасови ID карти.

Според експерти, съдейки по опита с пускането на електронни услуги, свързани с пандемията, тестването, настройката и въвеждането в действие на системата на територията на РФ може да отнеме няколко години.