Американските военновъздушни сили за първи път тестваха Автономна основна система (ACS) за бойния безпилотен дрон Skyborg. "Мозъкът" на автономния летателен апарат беше инсталиран в тактически безпилотен апарат Kratos UTAP-22 и изпробван във военновъздушната база Тиндал, Флорида. Той изпълни полет от два часа и 10 минути, предава technews.bg.

По време на теста системата успя да изпълни редица основни полетни функции и да отговаря на навигационните команди, докато се договаряше с гео-станциите. Апаратът също така извърши серия координирани маневри, като същевременно бе наблюдаван от въздушни и наземни станции.

По-късните тестове ще се съсредоточат върху синхронизацията с други безпилотни летателни апарати, контролирани от ACS, и самолети с екипажи.

Програмата Skyborg Vanguard има за задача да създаде евтино летателно средство с автономност за изпълнение на пълни мисии, което да бъде свързано в мрежа от пилотирани или безпилотни летателни апарати.

Skyborg е проектиран автоматично да се адаптира към променящите се обстоятелства на мисията, а неговите сензори и други полезни товари да разузнават за бойни самолети, като предлагат и допълнителна защита.

"Изключително сме развълнувани от успешния полет на ранна версия на "мозъка" на системата Skyborg", каза бригадният генерал Дейл Уайт, изпълнителен директор на програмата за бойни и модерни самолети. Според него, оттук нататък ACS тепърва ще съзрява и ще се усъвършенства.