Дийп фейк или дълбоките фалшификати са снимки, записи или видеа на човек, които всъщност са дело на изкуствен интелект. Те могат да имитират реч и говор по начин, изглеждащ напълно еален за невъоръженото око. С дийп фейк може да се направи видео, в което Обама обявява съществуването на извънземни, Илон Мъск ви кара да си дадете данните на банковата сметка, за да ви прати пари и т.н. Вредоносния потенциал на технологията е огромен. Оказва се обаче, че хората даеч не са толкова податливи на дийп фейк.

Провокативно ново проучване твърди, че мозъците ни могат подсъзнателно да открият дълбоки фалшификати, дори ако съзнанието ни е измамено.

Екип от изследователи от университета в Сидни са изследвали мозъците на доброволци с помощта на електроенцефалография (ЕЕГ).

Данните разкриват, че мозъците им уловили фейковете в 54 процента от времето. Но когато групата е помолена да идентифицира вербално същите дълбоки фалшификати, то процентът на разкриване е 37.

Въпреки че са необходими повече изследвания,учените твърдят, че подсъзнанието регистрира фалшификатите доста по-успешно.

Учените не смятат, че това ще доведе до окончателен метод за идентифициране на фейкове, но е начало.

Според екипа изкуственият интелект явно оставя незабележими на пръв поглед белези за фалшификата, които обаче се долавят от подсъзнанието.