Съвместната руска-американска мисия "Венера-Д" може да бъде изстреляна през месец август 2026 година, съобщи ТАСС.

Агенцията цитира доклад на Московското опитно-конструкторско бюро "Марс". Това е все пак хипотетична дата, уточниха специалистите. Тя е избрана въз основа на оптималния стартови прозорец за минимални загуби при изстрелването на орбиталния апарат.

Вижте снимки от Венера >> >> >>

През 2017 година беше публикуван на сайта на НАСА съвместен доклад за мисията до Венера. В него се казваше, че стартът й може да бъде осъществен в периода между края на май до края на юни 2026 година.

В началото на този месец заместник-председателят на Съвета на Руската академия на науките Лев Зельони съобщи, че съвместната научна мисия до Венера може да бъде прекратена заради отмененото посещение от страна на НАСА на ръководителя на Роскосмос Дмитрий Рогозин.

Мисията би могла да търси и живот на най-негостоприемната планета в Слънчевата система.

"Възможно ли е понастоящем да съществува живот на Венера? Облачният слой на Венера е на височина 50-70 км и е съставен от капки сярна киселина с концентрация 75-85 процента, а останалите 15-25 процента са вода. Температурата и налягането на тези височини не се отличават значително от условията на земната повърхност", споделят учените.

Спускаемите апарати "Венера" откриха в облачния слой на тази планета всички необходими за формирането на клетки елементи. "Известно е, че в концентриран киселинен разтвор могат да живеят редица бактерии, например Хеликобактер пилори, която живее в кисела среда в стомаха на човека", допълват експертите.

Това прави изследването на Венера изключително интересно и важно, за да се разбере защо еволюцията й е тръгнала по път, различен от този на Земята, на която има вода и магнитно поле, което защитава нашата планета от слънчевия вятър, и преди всичко има многообразен живот. Според някои японски учени е възможно потенциалните бактерии на Венера да се фотосинтезират, използвайки ултравиолетовите лъчи.