В средата на февруари Lockheed Martin предложи да продаде на Индия нов изтребител, наречен F-21. Очаква се тази година азиатската държава да поръча 110 нови изтребителя, което може да се окаже военната сделка на годината.

Журналисти от изданието National Interest посочват, че най-големият конкурент на американската машина е френския Rafale, тъй като вече индийците имат 36 бройки от него. Въпреки това от Lockheed Martin настояват, че са създали на практика нов самолет, който би предложил най-доброто съотношение между цена и възможности за конкурса.

Изтребителят F-21 представлява дълбока модернизация на F-16, сходна с блок 70, предложен на България.

F-21 разполага с нови дисплеи на кокпита, по-големи резервоари за гориво, по-голям фюзелаж, който може да побере допълнителна електроника. Самолетът може да носи радарни примамки, има нов инфрачервен сензор и сонда за зареждане с гориво, съвместима с руските въздушни танкери в Индия.

"F-21 отговаря на уникалните изисквания на индийските военновъздушни сили", заявяват от Lockheed.

Американците отчитат факта, че индийските ВВС имат най-разнообразната гама от самолети в цял свят. Тя включва стари руски изтребители като МиГ-21 и МиГ-27, както и по-нови като Су-30 и МиГ-29. ВВС на Индия обаче разполага и със западна бойна техника - френския изтребител Mirage 2000 и по-модерния Rafale, британския реактивен щурмовик SEPECAT Jaguar, както и изцяло индийския - HAL Tejas.

Ако се включат тренировъчните и транспортните самолети в състава на индийските ВВС, то гамата може да нарасне с още британски и американски самолети.

Според американците едно от основните предимства на F-21 ще е факта, че в него ще бъдат използвани доста технологии от F-22 и F-35. Макар самолетът да няма стелт способности, той ще има върхови радари и електроника. Самолетът ще може да обстрелва няколко различни цели едновременно, да носи голяма гама от въоръжение и да има много подробен поглед над цялото бойно поле.

За разлика от Rafale, който има два двигателя, F-21 разполага само с един, което намаля цената на експлоатацията му.

От Lockheed Martin се надяват да спечелят конкурсът, като сделката ще е за над 18 милиарда долара. Едно от условията е производството на новите самолети да се извършва в Индия.

От САЩ заявяват, че избор на F-21 би улеснило по-нататъшното придобиване на F-35. Това се обуславя от еднаквото въоръжение и сходна инфраструктура, изисквана от изтребителите.