Музикални издатели заведоха иск срещу компанията за изкуствен интелект "Антропик" (Anthropic) във федерален съд в Тенеси, САЩ, обвинявайки я в злоупотреба с "неизброимо" количество текстове на песни, защитени с авторски права, за обучение на чатбота си Клод, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Искът е заведен от "Юнивърсъл мюзик" (Universal Music), ABKCO Рекърдс и "Конкорд пъблишинг" (Concord Publishing).

В иска се посочва, че компания "Антропик" нарушава правата на издателите, като използва текстове на поне 500 песни, вариращи от "God Only Knows" на "Бийч бойс" и "Gimme Shelter" на "Ролинг стоунс" до "Uptown Funk" на Марк Ронсън и Бруно Марс и "Halo" на Бионсе.

Представители на "Антропик" не са отговорили веднага на молбата за коментар.

Адвокатът на музикалните издателите Мат Опенхайм отказа да коментира съдебния спор, но посочи, че според закона за авторското право дадено юридическо лице не може да възпроизвежда, разпространява и показва чужди произведения, защитени с авторско право, за да изгради собствен бизнес, освен ако не получи разрешение от притежателите на правата.

Много притежатели на авторски права, включително автори и визуални артисти, са подали искове срещу технологични компании като "Мета платформс" (Meta Platforms) и подкрепяната от "Майкрософт" Оупън Ей Ай заради използването на техни произведения за обучение на генеративни системи с изкуствен интелект.

Искът на музикалните издатели е първият, заведен срещу "Антропик". Той обвинява компанията в нарушаване на авторските им права чрез копиране на техни текстове без разрешение като част от "огромните количества текст", които тя "остъргва" от интернет, за да обучи чатбота си Клод да отговаря на човешки подкани.

Ищците също така казват, че Клод незаконно възпроизвежда текстове по заявка и в отговор на "цял набор от подкани, които не търсят текстовете на издателите". Сред тях са искания да напише песен на определена тема, да предостави акорди за дадена музикална композиция или да напише поезия или кратка проза в стила на определен изпълнител или автор на песни.

Музикалните издатели ще търсят по съдебен път парично обезщетение и заповед за прекратяване на предполагаемото нарушение.