НАСА отложи историческото изпращане на астронавти от родна почва и с американска технология към МКС. "Червената светлина" на полета бе дадена 15 минути преди предвидения план. Причина за отлагането стана лошото време.

Вижте как изглежда космическият кораб на SpaceX >> >> >>

След 9-годишна пауза САЩ планира да се завърне в космоса с американски технологии и от американска земя. Ракетата Falcon 9 на SpaceX ще се отправи към Международната космическа станция с астронавтите Дъглас Хърли и Робърт Бенкен на борда. На изстрелването трябва присъства и президентът Доналд Тръмп.

Президентът на САЩ бе на площадката за историческия старт заедно с жена си Мелания и своя вицепрезидент Майк Пенс

Снимка: БТА/АР

Стартът на ракетата-носител Falcon 9 ще бъде осъществен от площадка 39А на космическия център "Кенеди". Новата дата за старт е на 30 май, като стартът е планиран за 9:22 сутринта българско време.

Астронавтите Дъглас Хърли и Робърт Бенкен в космическия кораб и минути преди отлагането на старта

Снимка: SpaceX

От НАСА обясняват, че все още има шанс полетът да бъде отложен, тъй като времето във Флорида често е лошо и непредвидимо в началото на юни.

"При всички случай САЩ ще се завърне в космоса със собствени сили", споделят експертите и допълват, че това ще стане до броени дни, дори и да има ново отлагане.

Ракетата се зарежда с гориво, докато астронавтите са на борда ѝ

Снимка: БТА/АР

Откакто НАСА прекрати полетите на совалки през 2011 г., американските астронавти летят до МКС с руските кораби "Союз". Първоначално се предполагаше, че американските пилотирани полети ще започнат през 2017 г.

Доналд Тръмп подкрепя по-активната роля на САЩ в космоса

Снимка: БТА/АР

Полетите бяха прекратени поради технически неизправности и голямата им цена. За сметка на това "Союз" се бе превърнал в евтин и безавариен носител. Отношенията на Русия и САЩ обаче захладняха. Москва вдигаше цените за едно място на американски астронавт на борда на космическия си кораб, за да достигне до около 90 милиона долара за тази година. Това на практика е цената на цялата ракета с горивото ѝ.

Полетът е много важен за космическите амбиции на шефът на SpaceX -Илон Мъск

Снимка: БТА/АР

Влошените политически взаимоотношения и повишаващите се цени накараха САЩ да инвестират в свои технологии, които да им позволят да изстрелват хора в космоса от американска земя. НАСА реши да възложи на SpaceX и Boeing проекта за изпращане на астронавти. И двете компании имат ракети и космически кораби, готови да изпратят хора в орбита. Оказа се обаче, че SpaceX изпревари Boeing.

Компанията на милиардера иноватор Илон Мъск първа ще изпрати хора към МКС. Boeing ще изпробва пилотираната версия на своя космически кораб през 2021 година.