Компютрите до такава степен "поумняха" през последните 20 години, че хората вече разговарят с дигитални асистенти като Алекса и Сири, без да се замислят, предаде Асошиейтед прес.

Това обаче нямаше да е възможно без компютърни специалисти като Йошуа Бенджио, Джефри Хинтън и Ян Лекун. Триото задейства собствените си умствени способности, за да стане възможно за машините да учат подобно на хората - пробив, известен като "изкуствен интелект".

Прозренията и упоритостта на тримата специалисти са отличени с приза "Тюринг", известен като технологичната версия на Нобеловата награда. Отличието за изключителен принос в областта на компютърните науки се придружава от 1 милион долара, обезпечени от Гугъл.

"Изкуственият интелект понастоящем е сред най-бързо развиващите се научни области, както и сред най-обсъжданите", казва Чери Панкейк, президент на

Асоциацията за изчислителна техника, която присъжда наградата "Тюринг".

Въпреки че се познават от десетилетия, Бенджио, Хинтън и Лекун през повечето време са работили поотделно над технология, известна като изкуствена невронна мрежа. Вярата им в мощта на невронните мрежи навремето често е обект на подигравки. Днес не липсват хора, които се опасяват от страховит сценарий в резултат на техните изследвания - човечество, подвластно на машините.

"Дълго време хората смятаха, че това, което правим тримата, е безсмислено. Мислеха ни за заблудени, а заниманията ни - за изненадваща загуба на време за уж интелигентни хора. Посланието ми към младите изследователите е да не се отказват, само защото някой ги упреква, че се занимават с глупости", казва Джефри Хинтън.

Хинтън, Бенджио и Лекун също споделят някои от опасенията за потенциално опасните приложения на изкуствения интелект, но остават оптимистично настроени, че технологията ще бъде употребена в името на човешкото благо.

"Едно нещо е пределно ясно - техниките, които сме разработили, могат да бъдат използвани за огромно количество добри неща, облагодетелствайки стотици милиони хора", отбелязва Джефри Хинтън.