Снимки, публикувани в Twitter, разпалиха дискусия в социалните мрежи в Русия, като потребителите се запитаха дали руската космическа програма все още не използва архаичната операционна система Windows 95 и дискети.

Повод за спекулациите даде пост в социалната мрежа, направен от командирът на МКС, германският астронавт Александър Герст. Той сподели, че е направил любопитно откритие на космическата станция, като се е натъкнал на папка с дискети, част от които съдържали операционната система Windows 95. Две от тях били подписани "Шепа" и "Сергей".

Предполага се, че дискетите съдържат лични данни на космонавтите Уилям Шепард и Сергей Крикалев. Те са били първите участници в дългосрочна експедиция до Международната космическа станция. Шепърд и Крикалев остават 136 дни в Космоса, като експедицията им продължава от ноември 2000 г. до март 2001 г.

Постът предизвика дискусия в социалната мрежа в Русия. Потребителите коментираха, че Руската секция на станцията дълго е използвала Windows 95. Ръководителя на Роскосмос Дмитрий Рогозин бе заявил преди време, че Русия харчи 14 пъти по-малко пари за Международната космическа станция от САЩ. Експертите обаче коментират, че изявлението не е повод за гордост, а единствено показва лошото състояние на Роскосмос спрямо НАСА.