Проектът за създаване на световен дигитален идентификатор на създателя на OpenAI се сблъска с редица проблеми. На първо място Worldcoin и World ID не успяха да генерират голям потребителски интерес. Това отчасти бе туширано с раздаване на парични бонуси, за всеки, който сканира своя ирис и даде биометричните си данни за целите на дигиталния идентификатор. Първоначално, раздаваната сума бе 50 долара в криптовалутата Worldcoin. Падането на цените й обаче е стопило двойно стойността на бонуса.

Ако един "уърлдкойн" се търгуваше за $2,50 в началото на август, то днес цената му е около 1,3 долара.

За да се регистрират за устройството на Worldcoin, потребителите трябва да сканират ириса си с голяма стоманена топка, наречена "Кълбо". Това предоставя на потребителите така наречения World ID, един вид доказателство за познаване на клиента, че лицето зад акаунта наистина е човек, а не някакъв бот с изкуствен интелект.

Всичко това се комбинира в приложението World, което е предвидено да бъде универсален портфейл за вашия "уърлдкойн" и начин за извършване на плащания.

Компанията твърди, че е получила повече от 2 милиона регистрации за World ID. Но интересът започна да замира. Пред центровете й за сканиране вече липсват дългите опашки. Част от проблема отдавна са практиките за събиране на биометрични данни. 

Кенийската полиция нахлу в офисите на Worldcoin в страната само няколко дни след започнато разследване относно поверителността на данните. Подобни разследвания вече има и в редица европейски държави, като Германия.