Напрежението между Китай и САЩ се повиши след неуместно изказване на 79-годишния шеф на НАСА Бил Нелсън. Директорът на космическата агенция заяви в интервю за германския вестник Bild, че Пекин възнамерява "почти да открадне Луната за себе си".

Шефът на НАСА отправи и други обвинения. Според него Китай има планове за унищожаване на орбитални спътници и се е занимавал активно с "кражба на технологии от други страни".

Коментарите предизвикаха недоумение в Китай, а азиатската страна отговори на обвиненията.

"САЩ е подела клеветническа кампания срещу Китай и усилията на страната ни в космоса. Силно се противопоставяме на това", каза Джао Лиджиан, говорител на китайското външно министерство, по време на пресконференция в понеделник.

НАСА изглежда е притеснена, заради забавянията в своята програма "Артемида". Връщането на американските астронавти на Луната бе отложено от 2024 за 2026 година, но пилотираният полет до земния спътник може да се случи и по-късно.

Междувременно Китай има амбициозна космическа програма и вече успя да изпревари НАСА в някои отношения.

Китай реализира първото кацане на обратната страна на Луната и влезе в историята, като първата страна успяла от първия път да кацне на Марс. Пекин разполага и с най-големия радиотелескоп в света.

Пекин и Москва подписаха договор за партньорство в космическите си програми. Макар той все още да не е родил конкретен проект или мисия, то новината предизвика лавина от реакции.

Bloomberg написа, че Китай и Русия се стремят да изградят междупланетен съюз, който да съперничи на ръководените от Америка усилия.

"Партньорството на Китай и Русия набляга на осигуряването на напредък за всички, с визията за изграждане на общност със споделено бъдеще за човечеството. Междувременно САЩ се опитват да създадат "Космическо НАТО", пише китайския Global Times.