Експертите по киберсигурност алармират за заплаха от хакерски атаки в облаците за съхранение и обмен на данни. Само за последната година 5 от 10-те големи компании, доставчици на облачни услуги зад океана, са били атакувани успешно, като не се изключва сред клиентите им да има и български компании.

В последната атака в облак от началото на годината са извлечени над 200 милиона записа на потребители и техните контрагенти, както и чатовете за поддръжка на структурата.

Причината е, че в облака хората погрешно смятат, че някой друг вместо тях ще полага грижи за информационната им сигурност.

Съветът на експертите за компании, които пазят данните си в облак, е:

"Когато има вирус в природата, носим маски, за да се изолираме. Трябва да имаме същите маски, за да защитим бизнеса си криптиран, архивиран , подсигурен с добра комуникация, която не е четима от други хора. Винаги архивирайте на място, което не е облакът и криптирайте данните, които са ви важни".

Един от центровете за киберсигурност наблюдава в реално време събития и прави мониторинг на киберзаплахите за бизнес-клиентите си:

"Ако ти бъде направена атака отвътре и отвън и тук ще излезе. Колкото по-рано се разбере, да могат да се вземат правилните мерки, сигнализира за определени събития и идентифицира определени атаки.

Различни софтуери правят различни неща, с които да се предпазиш, едно пази 20 друго 30%, няма нещо, което да те пази от всичко. Българският бизнес не е уязвим, а е много уязвим. Затова върха, което може реално може да те предпазва са секуюрити оперейшън центрове, с които бизнесът да се защити".

На фирмено ниво 70% от атаките са по схемата отвътре-навън през персонала, затова трябват комплексни мерки.