От години Китай се е устремил да изпревари САЩ, като най-способната икономика на света и според експертите ще го постигне през идното десетилетие. Азиатската страна обаче цели да измести Америка от първото място и в Космоса. Пекин инвестира много в създаването на множество програми и се превърна в първата държава, изпратила сонда на обратната страна на Луната. Постиженията не свършват до тук - най-големият радиотелескоп също е китайски. Поднебесната империя има силни инвестиции в изучаването на близкия и далечния космос и планира създаването на своя собствена космическа станция.

Ръководителят на НАСА Джим Брайдънстайн изрази опасенията си, че САЩ могат "да отстъпят територия" на Китай в космическото пространство, ако никакъв частен проект не поеме щафетата от Международната космическа станция, която е на доизживяване, предаде Франс прес.

"Едно нещо ме тревожи, че китайците много бързо конструират своя еквивалент на МКС", заяви Брайдънстайн по време на изслушване пред Конгреса.

По неговите думи китайците промотират своя космически продукт сред всички международни партньори на американците.

"Би било трагично, след толкова усилия, да напуснем ниската околоземна орбита и да отстъпим тази територия на друга страна, с която интересите ни се разминават", заяви ръководителят на американското космическо ведомство.

По неговите думи отговорът на САЩ трябва да се изрази в комерсиализацията на дейностите на ниска орбита с помощта на частния сектор.

Бъдещата китайска орбитална станция ще бъде по-малка по размери от МКС и трябва да бъде изведена в космоса през 2022 година. Към китайския проект са изявили желание да се присъединят няколко държави, сред които фигурират Франция, Германия, Япония, Перу и Кения.

Първият модул за китайската космическа станция ще бъде изпратен в орбита през следващата година, заяви Джоу Джанпинг, главен дизайнер на китайската пилотирана космическа програма.

Вижте как ще изглежда китайската космическа станция >> >> >>

За изграждането на космическата станция, което трябва да приключи през 2023 година, са предвидени 11 полета. След завършване на основната конфигурация на станцията ще бъде монтиран и орбитален космически телескоп с диаметър 2 метра.

"Коефициентът му на разделителна способност ще бъде еквивалентен на добре познатия телескоп "Хъбъл", но ъгълът на полето му ще бъде 300 пъти по-голям от "Хъбъл", разкрива Джоу Джанпинг. Свързването му с китайската космическа станция ще позволи и лесен ремонт.

САЩ смятат да контрират Китай с налагането на санкции и създаването на множество пречки и спънки пред технологичния и научен сектор на азиатската страна. Така например е забранено на американски компании да правят комерсиални изстрелвания с китайски технологии. Подобна е ситуацията и в технологичния сектор, в който Вашингтон се бори с всякакви средства, за да задържи водещата си роля.