В разгара на пандемията НАСА и компанията SpaceX, ръководена от Илон Мъск, се подготвят за историческо събитие. На 27 май за първи път астронавти ще се отправят към Международната космическа станция на борда на Crew Dragon, съобщи в петък директорът на НАСА - Джим Брайдънстайн.

Вижте как изглежда космическият кораб и скафандрите на SpaceX >> >> >>

Животът в Щатите, както и в редица други страни по света, е блокиран в момента, заради пандемията от коронавирус. Показателно е, че Брайдънстайн направи официално изявление не от централата на НАСА, а чрез телеконференция от дома си в Тълса, щата Оклахома, предава technews.bg.

НАСА и SpaceX подчертават, че за първи път от приключването на програмата "Космическа совалка" (Space Shuttle) през 2011 г. ще бъдат изпратени астронавти в орбита от американска земя.

Мисията, известна като Demo-2 (или DM2), предвижда извеждане в орбита на астронавтите Дъг Хърли и Боб Бенкен с космически кораб за многократно използване Crew Dragon и ракета-носител Falcon 9 от стартовата площадка Кейп Канаверал, Флорида.

Американските астронавти ще се присъединят към екипажа на Международната космическа станция, след което ще се върнат обратно на Земята с Crew Dragon, за да завършат мисията.

Същевременно, НАСА работи със SpaceX върху космически кораб от следващо поколение - Starship, който някой ден ще закара хора на Марс, надява се Илон Мъск. За първи път от 1981 г. насам НАСА ще се сблъска с предизвикателството да изведе в космоса астронавти със съвършено нов кораб.

"Луната е изпитателна площадка за дестинацията, а самата дестинация е, разбира се, Марс", казва Джим Брайдънстайн.