Международната космическа станция продължава да работи повече от две десетилетия, надминавайки очаквания си експлоатационен живот от 15 години. Станцията, която е постоянно обитавана, струва над 150 милиарда долара. Съвсем скоро обаче тя ще бъде унищожена.

НАСА иска да проучи нов план за края на МКС до 2030 г. Той предвижда използването на "космически влекач", който да я деорбитира до най-безопасната зона в Тихия океан.

Признаци да създаването на специален "унищожител на МКС" могат да се намерят в поискания от НАСА бюджет за 2024 г., публикуван за първи път миналата седмица от Белия дом. Ако президентът Джо Байдън и НАСА постигнат своето, космическата агенция ще получи бюджет от 27,2 милиарда долара - с близо 2 милиарда повече от 2023 година.

По време на пресконференция в понеделник представители на НАСА разкриха, че агенцията иска да използва около 180 милиона долара, за да "започне развитие" на своя план за космически влекачи.

"Оценката на разходите, която имахме, беше малко под около 1 милиард долара", каза ръководителят на космическите полети на НАСА Кати Людърс на пресконференцията, цитирана от Space.com.

Оригиналният план на НАСА бе да използва руския "Прогрес" за тази цел. По всичко изглежда, че Вашингтон не иска да предостави на Русия честа да унищожи МКС.

Дипломатическите отношения между САЩ и Русия се влошиха след инвазията на последната в Украйна, поставяйки сътрудничеството между двете нации в космоса под изпитание.

Миналото лято руският Роскосмос обяви, че ще се оттегли от МКС след 2024 г., като планира да построи своя собствена космическа станция в крилата.