НАСА излъчи по погрешка симулация на авария на борда на Международната космическа станция (МКС), което предизвика за кратко паника в социалните мрежи, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Около 01:30 през нощта българско време в четвъртък каналът на НАСА в YouTube излъчи на живо аудио, според което член на екипажа изпитва последиците от декомпресионна болест.

Чува са как женски глас настоява членовете на екипажа да "върнат командира в скафандъра му", да проверят пулса му и да му осигурят кислород, като по-късно казва, че прогнозата му е "несигурна".

Декомпресионната болест, която се причинява от азотни или други газови мехурчета в кръвния поток поради промяна в атмосферното налягане, може да засегне централната нервна система и е потенциално фатална.

Няколко космически ентусиасти публикуваха линк към аудиозаписа в канала X (бивш Twitter) с предупреждения, че на МКС има сериозна извънредна ситуация.

От космическата агенция бързо коригираха недоразумението.

"Този аудиозапис по невнимание беше неправилно насочен от текуща симулация, при която членовете на екипажа и наземните екипи се обучават за различни сценарии в космоса, и не е свързан с реална извънредна ситуация", се казва в публикация в профила на МКС.

"На борда на Международната космическа станция не се случва никаква извънредна ситуация", се допълва в съобщението.

ИЗБРАНО
ИЗБРАНО