Спътник, проектиран от американското Национално управление по изследване на океаните и атмосферата за непрекъснато проследяване на времето, пожарите и промените в климата в Западното полукълбо беше изстрелян с ракета "Атлас V" от Флорида.

Космическият апаратът е третият от серия от авангардни геостационарни спътници, на който се възлагат надежди да революционизира прогнозите на времето, наблюдението на околната среда и предсказването на бедствия от космоса. Достигне ли работната си орбита на 35 000 км над Екватора, той ще бъде наречен GOES-18.

Програмата GOES (Геостационарни спътници за околната среда) се изпълнява съвместно от Национално управление по изследване на океаните и атмосферата и НАСА. Предишните два спътника бяха изстреляни през 2016 г. и 2018 г.

Геосинхронните орбити на тези спътници съответства на скоростта на въртене на Земята . Това поддържа положението им постоянно спрямо повърхността на планетата.

GOES-18 ще замени GOES-17 и ще наблюдава западните американски щати, Аляска, Централна Америка, Тихия океан.

Охлаждащата система на основната камера на GOES-17 даде дефекти, но още работи частично. GOES-16 ще остане позициониран над Източното полукълбо.

Освен времето и пожарите, GOES-18 ще проследява наводнения, прашни бури, мъгли, свлачища. Той е оборудван също да проследява геомагнитни бури, както и океанографски и климатични промени.

Първите образи се очакват догодина след продължително калибриране.