НАСА надхвърля бюджета си и изостава от графика по големите си проекти, съобщи Асошиейтед прес, позовавайки се на надзорен орган на Конгреса.

Американката правителствена служба за финансова отчетност установи, че средното забавяне по големите проекти на НАСА е 13 месеца, като разходите са надхвърлили с повече от 27 процента предвидения бюджет.

Най-големият "виновник" за това е авангардният телескоп "Джеймс Уеб", който ще смени "Хъбъл". Той трябваше да бъде изстрелян още през 2007 г., но сегашните надежди са това да се случи през 2021 г. Предвижда се за него да бъдат изразходвани 9,6 милиарда долара, при първоначален бюджет 1 милиард долара.

Бъдещата тежка ракета-носител SLS - Space Launch System, също надхвърля бюджета заради производствени предизвикателства и вероятно предстоят още отлагания на първия полет.

Вижте как изглеждат авангардният телескоп "Джеймс Уеб" и тежката ракета-носител SLS >> >> >>

Сред проектите, спазили графика, е сондата "Паркър", изстреляна към Слънцето миналото лято. С нея са направени и милиони долара икономии.

Големите проекти имат бюджет от поне 250 милиона долара. НАСА планира да инвестира общо 63 милиарда долара за 24-те големи проекти в доклада.