НАСА се постара да омаловажи спекулациите, че малкото отверстие, открито неотдавна в руския кораб "Союз", скачен към Международната космическа станция (МКС), се дължи на саботаж, но загадката остава неразкрита, предава Ройтерс.

В изявление на американската космическо ведомство от главната му квартира във Вашингтон се казва, че тази седмица генералният директор на Роскосмос Дмитрий Рогозин публично е отхвърлил възможността причината да е производствен дефект.

"Това заключение не означава, че отверстието е направено преднамерено или злонамерено", се твърдят от НАСА.

"Заключението на проведеното от нас разследване изключва производствен дефект, което е важно, за да се установи истината", разкри Рогозин преди няколко дена.

По думите му тепърва предстои да се установи дали дупката е направена умишлено. Рогозин отбеляза, че втора комисия работи по разплитане на случая, който се е оказал по-сложен и заплетен от очакваното.

Рогозин също така отбеляза, че "компетентните органи" участват в разследването и призова за търпение относно разплитането на загадката откъде и как се е появила дупката в корпуса на руския космически кораб.

Роскосмос и НАСА започнаха собствени разследвания във връзка с двумилиметровата пробойна, открита в края на август в обшивката на скачения към станцията кораб "Союз", след като оператори на Земята оповестиха за намаляване на налягането. Пробойната впоследствие бе запушена с няколко слоя епоксидна смола и налягането на борда на МКС се стабилизира. Оказа се обаче, че тя е направена от вътре, а не от вън, което веднага изключи възможността от сблъсък с микро метеор.