НАСА, която вече е сключила договор с Astrobotic за доставката на роувъра VIPER (Volatiles Investigating Polar Exploration Rover) до Луната за търсене на вода (под формата на лед) и други възможни ресурси, реши да отложи мисията с една година.

Докато преди това беше планирано Astrobotic да достави лунохода през ноември 2023 г., сега НАСА помоли екипите на Astrobotic и VIPER да отложат мисията за ноември 2024 г. Планира се мисията да достави изследователски модул до южния полюс на Луната.

Решението на НАСА е следствие от искането на Astrobotic за допълнителни наземни тестове на модула за кацане Griffin, който ще достави VIPER на лунната повърхност. Допълнителните тестове имат за цел да намалят общите рискове, свързани с доставката на VIPER до повърхността на спътника на Земята. За провеждането на тестовете са отпуснати още 67,8 млн. щ. долара, с което общата стойност на договора достига 320,4 млн. щ. долара.

Според представител на НАСА, луноходът VIPER е най-големият и технически сложен товар, чиято доставка е предвидена в рамките на програмата CLPS, която от своя страна е ключова част от програмата за изследване на Луната - Artemis. Доставянето на научни и технологични товари ще "положи основите" за по-нататъшни пилотирани лунни мисии.