НАСА отмени насроченото за 29 март първо излизане в открит космос на две астронавтки от Международната космическа станция (МКС), предадоха световните информационни агенции.

Причината е, че срокът не е достатъчен да бъдат подготвени два скафандъра с подходящ размер.

На 29 март Макклейн вероятно ще бъде заместена от своя колега Ник Хейг.

Представители на НАСА обявиха в началото на месеца, че в открит космос ще излязат астронавтките Ан Макклейн и Кристина Кох, за да монтират нови акумулатори. Предполагаше се, че от Земята акцията ще бъде ръководена също само от жени.

Вижте кои са двете жени, готвещи се да излязат в открития Космос >> >> >>

Изменението се наложи от факта, че след първото си излизане в космоса на 22 март Макклейн установи, че се чувства по-добре със скафандър със среден размер. Но до 29 март е възможно да се подготви само един такъв скафандър, който ще ползва Кох.

На 22 март Макклейн и Хейг успешно излязоха от МКС в открития космос и обновиха част от енергетичното оборудване на станцията. Те монтираха три блока адаптери и включиха към тях нови по-мощни литиево-йонни акумулатори, които се зареждат от една от слънчевите батерии на МКС. При замяната на акумулаторите беше спряна една от линиите на енергозахранването на МКС, но това не повлия на сигурността на станцията, поради наличието на резервна енергийна система.

Откакто съществува МКС (1998 г.), в открития космос са правени 214 излизания. Те обаче са осъществявани само от мъже или екип от мъж и жена.