НАСА отложи планирано излизане от Международната космическа станция (МКС) в космоса заради здравословен проблем на един от астронавтите й, чието естество не се разкрива, предаде Асошиейтед прес.

От НАСА оповестиха отлагането 48 часа преди планираната космическа разходка с участието на астронавта й Марк Ванде Хай. Според направеното изявление Ванде Хай има "незначителен здравословен проблем". От НАСА допълват, че ситуацията не налага спешни мерки, без да разкриват повече подробности.

Петдесет и четири годишният Марк Ванде Хай, бивш полковник от армията, пребивава на МКС от април и се очаква да остане на борда й до следващата пролет за пълна едногодишна мисия. Това е второто пребиваване на астронавта на орбиталната станция.

Ванде Хай и японският астронавт Акихико Хошиде трябваше да излязат днес в открития космос, за да инсталират скоба за нови слънчеви крила. От НАСА заявиха, че работата може да почака.

Отложената космическата разходка ще се състои след планираната за уикенда товарна мисия на SpaceX и след поредицата излизания в открития космос през септември на руските космонавти.