НАСА обяви, че изстрелването на ракета Falcon 9 на компанията SpaceX, което бе планирано за неделя, се отлага с 24 часа, съобщи АФП.

Тя трябваше да изведе в орбита капсула с четиричленен екипаж към Международната космическа станция (МКС).

Американците Стивън Боуен и Уорън Хобърг, астронавтът от ОАЕ Султан ал Неяди и руският космонавт Андрей Федяев трябваше да се отправят към МКС в 2:07 часа в неделя местно време във Флорида от Космическия център Кенеди. Изстрелването е отложено за 01:45 часа местно време в неделя, съобщиха от НАСА.

Астронавтите и руският космонавт ще прекарат шест месеца в орбита на борда на МКС. Те пристигнаха във Флорида във вторник за последна подготовка преди мисията.

Стив Стич, ръководител на програмата за пилотирани търговски полети на НАСА, каза пред журналисти, че предстои да бъдат решени още няколко технически задачи по ракетата Falcon 9 и по капсулата "Дракон" преди изстрелването.

От НАСА уточниха, че очакват екипажа на мисията на SpaceX да прекарат на борда на МКС пет дни заедно с четиричленния екипаж на предишната мисия на SpaceX, преди завръщането му на Земята. Астронавтите от мисията са в орбита от октомври миналата година.

Междувременно във вторник руската космическа агенция съобщи, че завръщането от МКС на американския астронавт Франк Рубио и на космонавтите Сергей Прокопиев и Дмитрий Петелин с руски кораб "Союз", няма да се състои преди септември. Тримата трябваше да се завърнат на Земята през декември миналата година, но отпътуването им бе отложено заради теч от охладителната система на "Союз МС-22".