Американската космическа агенция НАСА реши да отложи с ден, за 5 май, отделянето от Международната космическа станция (МКС) на кораба "Дракон", с който на Земята да се върнат четирима астронавти след шестмесечна мисия.

За това съобщи в Туитър ръководителката на програмата за пилотирани полети на НАСА Кати Людерс. Причината е неблагоприятното време в планирания район на приводняване в Атлантическия океан край бреговете на Флорида.

Отделянето на кораба "Дракон" от МКС е предвидено за 01:05 ч. северноамериканско източно време на 5 май, а приводняването - за 00:37 ч. на 6 май.

"Дракон" на частната компания "Спейс Екс" трябва да върне на Земята американците Раджа Чари, Том Машбърн, Кайла Барън и германеца Матиас Мауер, астронавт на Европейската космическа агенция. Те са на МКС от 11 ноември миналата година.

Екипажът ще бъде сменен от американците Киел Линдгрен, Робърт Хайнс, Джесика Уоткинс и италианката Саманта Кристофорети от Европейската космическа агенция. Те пристигнаха на МКС на 28 април.

От 18 март на борда на МКС са и руските космонавти Олег Артемиев, Денис Матвеев и Сергей Корсаков. Артемиев ще поеме командването на МКС от Машбърн днес.